Fællesbyg

– et boligfællesskab på tværs af generationer

Vi søger børnefamilier, så vi kan fuldende et ægte generationsparadis  i Køge, lige ved stranden. Vi flytter ind marts 2021 – kom med!

Vi har reserveret næsten alle lejlighederne i stuen til børnefamilier! Med direkte udgang til gården og fælleshuset – og let adgang til stranden.

Vi er en flok superaktive 'fællesbyggere' (som vi kalder os selv), der er ved at bygge vores drømme boligfællesskab og søger de sidste medlemmer i vores grønne boligfællesskab. Mange af os, der har startet projektet, er plus 50 (med i alt 95 børnebørn) – og nu skal børnefamilierne ombord! 15 lejligheder er gearet og reserveret til børnefamilier udover dem, der allerede er med.

Meld dig intereseret

Drømmer du om et liv i et stærkt naboskab i et sjovere byggeri med farver og liv på tagene, her i Køge ved vandet og tæt på alt mulig andet?

Selvom byggeriet ikke er færdigt, er vi er allerede igang med at opbygge fællesskabet – og er du lidt (eller meget) nysgerrig på Fællesbyg, er du inviteret med på en masse hyggelige ture med os.

Og vil du bo her, vil du/I senere få mulighed for at ansøge - bare husk at melde din interesse først og kom til en workshop :)

Få invitationer til events

Dyk ned i Fællesbyg

Klik og læs

Vi tror på, at livet er meget sjovere og meget mere givende på tværs af generationer!
I Fællesbyg bliver vi mange med fuld fart i kalenderen med de udfordringer det nu giver for at få et fedt familieliv.

Men vi er også mange med både tid og ressourcer. Flere af os har arbejdet professionelt med børn og vi er alle ret barnlige og vil have en hverdag på tværs af aldre og livsfaser – hvor vi kan hjælpe og berige hinanden.

Når vi hver dag møder mennesker i alle aldre og livssituationer, så oplever vi helt konkret, at der er mange måder at leve liv på. I samspillet mellem generationer i Fællesbyg lærer vi alle at tage hensyn, og udvikler de allervigtigeste kompetencer i livet: Kunsten at skabe gode relationer til andre slags mennesker.

På en workshop skrev vi dette lille fiktive brev til inspiration om hverdagen i Fællesbyg i flere generationer.

Her er vi :) 

Inspirationen til Fællesbyg kommer fra de tyske byggegrupper (Baugruppen), hvor beboerne styrer byggeriet i stedet for en tilfældig developer. Medlemmerne af Fællesbyg har selv været drivende i planlægning af selve byggeriet – og i løbet af efteråret 2020 så designer vi selv alle vores fælles-faciliteter og aktiviteter. Læs mere om dén proces, som du jo er inviteret med til, under [Processen].

Vi er en flok stærke, engagerede og passionerede mennesker i alle aldre. Vi deler byggefælleskabernes erfaring om, at boliger bliver meget bedre når man selv bestemmer. Og måske endnu vigtigere: At fællesskaberne bliver meget bedre, når man også har været med til at bygge dem!

1.
Bliv medlem af Almenr (hvis du ikke allerede er det) og fortæl lidt om dig selv. Det gør du nederst på siden her.

2.
Sæt jer ind i projektet og deltag i en workshop og kig forbi til en af de mange fælles aktiviteter henover sommeren.

3.
Hvis det er noget for jer, så søg om at blive en del af Fællesbyg-processen. I bliver så kaldt til en snak med nogle af de nuværende fællesbyggere og hvis begge parter synes det svinger så bliver I en del af foreningen. Det koster et indskud på 10.000.

4.
Nu deltager I i Designfællesskabet og er med til at designe Fællesbyg – vores værdigrundlag, vores aktiviteter og fællesfaciliteter. Og du får mulighed for at prøve fælleskabet af på første hånd før du endeligt skriver under på en købsaftale.

5.
Og tilsidst underskriver du så købsaftalen.

Du kan læse en mere detaljeret gennemgang af processen her. Og endvidere se tidsplanen her.
Visualisering af fælleshuset - Vi får højt til loftet - og plads til det hele

I bygningen vil der i alt blive 45 boliger i forskellige størrelser. Vi vil især prioritere børnefamilier til lejlighederne i stuen og første sal.

Arkitekturen er at kapitel for sig selv. Vi ønskede et spændende byggeri af høj arkitektonisk værdi, som afspejler den åbenhed og mangfoldighed, som beboerne repræsenterer. Høj bæredygtighed selvfølgeligt. Og så en masse smarte løsninger, der udnytter bygge- og boligarealet bedst muligt.
Og læse
Vandkunstens refleksioner her.

Fællesbyg har fra starten haft en ambition om at blive så bæredygtig som muligt. Vores arkitekt, Vandkunsten, er pioner indenfor bæredygtigt byggeri, og vi har sammen haft fokus på gode løsninger både i opførelsen og til når bygningen tages i brug. Et sundt indeklima, gode materialer og tekniske løsninger, der hjælper os til en meget mere bæredygtig drift, er alle en del af byggeriet. Vi har masser af idéer til hvordan vi i hverdagen f.eks. mht indkøb kan koordinere i fællesskabet så vi kan købe bedre, billigere og mere bæredygtigt ind. Du kan læse mere om vores konkrete ambitioner her.


Vi får mere for pengene, når vi selv bestemmer! Vi har selv været med til at designe og finansiere byggeriet og har derfor kunnet bygge både bedre og billigere og mere bæredygtigt  – med hjælp fra tegnestuen Vandkunsten, Fonden for Billige Boliger og Almenr. Det er vi faktisk ret stolte over!

Du kan læse lidt om tilgangen
her hos Realdania. Og læse Vandkunstens reflektioner her.


Fællesbyg er et moderne boligfælleskab, hvor vi både dyrker det helt private med vores ganske almindelige lejlighed – og det fælles, med delte faciliteter og ressourcer – og med masser af fælles aktiviteter.

Som der står i vores
manifestI Fællesbyg er vi et fællesskab af vidt forskellige mennesker, der sætter pris på vores individuelle udtryk. Vi tror på, at respekt for hinanden, lydhørhed for forskellighed og en dedikation til at finde de gode kompromisser, er fundamentet for den balance mellem det private og fællesskab, vi alle drømmer om.

Taghaverne startede som en vild ide om natur i mange etager og de 4 taghaver bliver, sammen med vores gård-rum, vigtige mødesteder, hvor vi har fælles drivhus, høns, urtebede, grillpladser og meget andet. Der er ikke bare en tagterrasse – det er landbyens torve i højden....

Området


+

'Udsigten'

Udsigten er et af de mest populære byrum på Søndre Havn. Et attraktivt  sted helt ned til stranden – med siddemøbler og mulighed for at grille, træne, lege eller holde sammenkomster.

Strandengen og Almindingerne

Almindingerne er et stor satsning for hele Køge Kyst og bliver langstrakte, rekreative områder, der går på tværs af boligvejene og trækker naturen fra den tilstødende strandeng helt ind i byen, og samtidig skaber både klimasikring og biodiversitet.

Byrummet Opdagelsen

er et levende have- og køkkenværksted på Søndre Havn, lige ved siden af Fællesbyg hvor store og små samles.Her kan du feks. få din egen nyttehave: “Havnehaverne” er 85 højbede, som du kan del i. Og ønsker du at blive bi-ejer, kan du købe en andel for 200 kr. i biklubben.

Køge Roklub og Køge Kano- og Kajak klub

Begge ligger ved siden af Fællesbyg, og arrangerer f.eks. ture til Stevns Klint

Braunstein Bryggeri

 er vores lokale mikrobryggeri på Køge havn.

Den Gule Hal

er Søndre Havns levende kulturhal, med et hav af aktiviter, foredrag, udstillinger og kreative værksteder. I Gule Hal er der en bl.a stor skater-bane.

Tapperiet

er vores lokale ungdomskulturhus. Unge fra Køge og oplandet mødes her for at spille musik og deltage i koncerter, filmaftener, skate-konkurrencer og meget andet.

Valkyrien

er den lokale vinterbadeklub som ligger for ender af vores mole. En superlækker ny bygning med saunaer og masser af plads til at hænge ud.


Boligerne

Vi bliver 45 familier i alt i Fællesbyg. Mange af børne-lejlighederne er i stueetagen så der er direkte udgang til gården, hønse- og fælleshuset – og let adgang til stranden.

Der er 15 boliger tilbage, de koster mellem 2.678.500 og 4.930.000 kr. og er mellem 83 og 135 m2. Prisen er inklusiv en masse fællesfaciliteter.

1.02
1.04
1.04
1.07
1.08
2.02
2.03
2.04
2.05
2.07
2.08
2.09
2.10
3.05
3.06

Hvad ligger fast?

+

Boligernes størrelse
Placering af indgangsparti og badeværelse på stueetagen
Placering af køkken
Placering af teknikrum og udtag til eventuel vaskemaskine
Størrelse på fælleshuse
Størrelse på Laden
Parkeringsprincipper
Bebyggelsesplan

Hvad ligger ikke fast?

+

Værelsesfordeling
Køkken og hårde-/hvidevarer
Materialevalg
Prioritering af økonomi til fællesfaciliteter og indretning heraf

Yderligere tilkøbsmuligheder
(eksakte priser kendes ikke endnu):
Træterrasse forrest mod klyngens gårdrum (pris er inklusiv standardterrasse i flisebelægning)
Træterrasse på husets bagside (pris er inklusiv standardterrasse i flisebelægning)
Ekstra toilet på 1. salen
Hems (gælder kun 1. salen)
Dobbelthøje rum (gælder kun 1. salen)
Orangeri koblet på din bolig (billede herunder)

Processen

1.
MØD 
FÆLLESSKABET

Bliv medlem af Almenr, fortæl lidt om dig selv og kom med til en workshop. 
Hvis mange generationer, Køge, havn og strand, bæredygtighed, osv lyder spændende, så meld dig ind i Almenr (hvis du ikke allerede er det)
Deltag i introworkshop og fællesaktiviteter henover sommeren og hvis det lyder godt så søg om en plads!

Husk: Du er altid meget velkommen til at ringe til os og få en helt uforpligtende snak. 

Facebookgruppe

2.
ANSØG

Ansøg om medlemskab i Fællesbyg.
Nu søger du om at blive en del af Designfælleskabet omkring Fællesbyg. I bliver kaldt til en snak med nogle af de nuværende fællesbyggere og hvis begge parter synes det svinger så bliver I en del af foreningen. Det koster et medlemsgebyr  på 10.000.

Med dit medlemskab har du sikret dig retten til at købe en bolig hvis du vil.

Og du får mulighed for at prøve fælleskabet af på første hånd før du endeligt skriver under på en købsaftale. 

Designfællesskabet designer vores værdigrundlag, vores aktiviteter og fællesfaciliteter.

3.
UNDERSKRIV EN 
KØBSAFTALE

Bliv endelig en del af Fællesbyg
Senest i oktober skal du bide endeligt til bollen og købe din lejlighed.

Her får får du købsaftalen og hjælpe til at gennemgå projektmateriale, købsaftale og bilag sammen med din bank og eventuelt med en advokat, så du føler dig helt tryg ved købet.

4.
FLYT IND

Marts 2021 flytter I ind!
I købet af efteråret og vinteren  inviteres I til fællesarrangementer og deltager alt efter jeres interesser i arbejdsgrupper, der designer  fælleshus, værksteder og taghaver og meget andet. Og I får mere konkret tilrettelagt fællesskabets muligheder og forpligtigelser, så fælleskabet er levende og stærkt allerede fra dag 1 ved indflytning.

Om Almenr og holdet bag Fællesbyg


+

Bag Fællesbygs kooperativ står Almenr, der er en medlemsorganisation for skabelsen af bofællesskaber, der går imod det gængse udviklermarked ved altid at prioritere fællesskabet først. Almenr arbejder ud fra den kooperative tankegang om, at vi skal løfte i flok. Ligesom man gjorde i andelsbevægelsen.

Camilla Christiansen
COMMunity manager, Almenr
Er vært for de kommende bofæller i Fællesbyg og er bindeledet mellem Fællesbyg og de mange parter. Camilla er altid glad og klar til mere fælleskab.

camilla@almenr.dk

Vandkunsten
ARKITEKTER
Har eksisteret siden 1970 og har mange, mange års erfaring med at tegne sunde, smukke og eftertragtede bofællesskaber. De er altså eksperter på området rent ud sagt. Deres huse er skabt i dialog med den måde folk bor, arbejder, leger og tænker på og så arbejder de efter mantraet om, at boliger, bygninger og byer skal være i øjenhøjde og give rammer til fællesskaberne og vende sig mod mennesker. Lige præcis derfor er de et perfekt match med Osby.

vandkunsten.dk

Mette Thingstrup
er organisationspsykolog og er optaget at få gruppedannelserne optimeret så meget som muligt.

Fonden for Billige Boliger
ByGHERRE
Fonden for Billige Boliger er en erhvervsdrivende non-profit-virksomhed med almennyttigt sigte og formål i bred forstand.
fondenforbilligeboliger.dk

Giulia Maci
er arkitekt og byudvikler, og har som medstifter af Urbego gennemført talrige co-living projekter i Europa. Giulia hjælper byggefællesskaberne med designfasen.

Sune Larsen
hjælper byggefællesskaberne igennem finansieringsfasen.

Hvem er Almenr?

Almenr har sat sig for at innovere landsbyen! Vi skaber fællesskaber omkring boligen og nytænker måden, vi skaber boligfællesskaber på. Vi kalder det Landsby 2.0 og vores motto er ”Mere. Sammen”. Vores vision er at skabe et menneskeligt samfund i landsbyskala med langt flere boligfællesskaber i alle former – et mere mangfoldigt, bæredygtigt og socialt ejendomsmarked på beboernes betingelser.

Det gør vi via en kooperativ platform, der med moderne værktøjer hjælper med at skabe fællesskaber og skaber et alternativ til traditionel developer-finansiering af boliger med crowd-finansiering og helt transparente processer og økonomi.  

Vores mission er at gøre det let at realisere et bofællesskab, og derfor har vi udviklet værktøjer og finansieringsformer til at fjerne de store barrierer, mange bofællesskabs-projekter løber ind i.

I hjertet af Almenrs processer står arbejdet med at skabe et stærkt og levedygtigt fællesskab. Du kan læse meget mere om Almenr på
Almenr.dk og Almenr.dk/vision

Du får muligheder og sikkerhed
Det tager et typisk selvgroet bofællesskab 5-10 år at realisere (med dyre lærepenge). Et Almenr projekt tager 1-3 år.
Fordi vi er mange der går sammen, har vi flere muligheder. Sådan fungerer Almenr også. Som en del af Almenr giver det dig adgang til en vidensbase og et netværk af samarbejdspartnere, som tæller banker, kommuner, arktiekter, jurister og byggefolk der i samspil med os gør det let og effektivt at gå fra drøm til virkelighed.

OM ALMENR's VISIONOM ALMENR

FAQ


+

Her er svar på gode spørgsmål. De bliver løbende opdateret.

Hvad er Fællesbyg? 

 • Byggefælleskaber er en byggeform, hvor en gruppe personer/familier, der er interesseret i i fællesskab at få opført et boligbyggeri hvori de selv skal bo, går sammen og danner en forening, der er initiativtager til og udvikler byggeriet. Ofte er foreningen også bygherre for byggeriet. I fællesbygforeningens regi udvikles en vision for det kommende byggeri og det kommende fællesskab. Fællesbyg har allieret sig med Fonden for Billige Boliger, Tegnestuen Vandkunsten og bofællesskabsplatformen Almenr for at lavere et såp professionelt, trygt og effektivt projekt som muligt – med så høj burgermagt og -indflydelse som muligt. 

Hvem er I? 

 • Vi er en gruppe privatpersoner, der deler en drøm om at bo mere socialt og er gået sammen om at opføre en boligkarré med ejerlejligheder på Søndre Havn i Køge. Arbejdet foregår i regi af en forening, der er initiativtager til og udvikler af boligkarréen.

Hvad får jeg ud af at være med i Fællesbyg? 

 • Du får mere indflydelse på det byggeri, du skal bo i, og det fællesskab du vil være en del af, samtidig med at du sparer udgiften til et mellemled – en developer, der skal tjene penge i et normalt projektsalg. Dermed får du mere for pengene. 

Hvad kan jeg få indflydelse på? 

 • Det vigtigste er medindflydelse på indretning, anvendelse og udformning af fællesarealer og af rammerne og kulturen for fællesskabet – vores værdier, vedtægter og husorden. Større beslutninger træffes løbende på medlemsmøder i foreningen og vi har gode folk fra Almenr til at faciltere vores workshops og sikre at vi når frem til fælles fodslag.
  Byggeriet er i skrivende stund (sommer 2020) allerede i gang baseret på alle de ønsker og drømme de første medlemmerne definerede til arkitekterne, og derfor ligger de 2 boligkarréens udformning, lejlighedernes størrelser og lejlighedernes indbyrdes beliggenhed fast.

Hvilke fordele er det ved at være med i Fællesbyg fremfor et projektkøb?

 • Fremfor alt fællesskabet og naboerne. Du ved dels hvad det er flytter ind ved siden af og har allerde masser af fælleskab inden indflytning. Dels så er alle i Fællesbyg mere fokuseret på fællesskab. Selvfølgeligt har vi alle vores egne lejligheder og frirum til at vælge til og fra, men vores kultur handler om gode relationer og masser af fælles muligheder for aktiviteter og faciliteter. Hvis du, som os, er af den overbevisning, at mere fællesskab er fremtiden, kan der også være en økonomiske tryghed i Fællesbyg, da efterspørgslen vil stige!

Hvilke ulemper er det ved at være med i Fællesbyg fremfor et projektkøb?

 • Fremfor alt så skal du være indstillet på et større grad af fællesskab. Der er selvfølgelig flere ting, man skal tage stilling til, end hvis man køber en lejlighed i et normalt projektsalg, så man skal bruge mere tid og energi på beslutningsprocesserne. 

Hvornår kan vi flytte ind? 

 • Vi forventer at flytte ind i marts 2021. 

Hvordan foregår workshops og hvad skal jeg forvente at bidrage med? 

 • Hen over sommeren og efteråret holder vi dels ca 3 fælles workshops og endvidere kan du alt efter interesse engagerer dig i forskellige arbejdsgrupper, der forberede aktiviter og faciliteter (f.eks. taghaverne, fælleskøkkenet eller børnenes skolestart). Workshops bliver faciliteter af Almenr der er eksperter i at bygge boligfællesskaber. Vi holder også flere sociale events, fra saunagus til koncert, hvor vi lærer hinanden at kende Du kan se listen her.
  Vi er rimeligt aktive online (primært i facebookgrupper) hvor vi diskuterer og informere løbende. Og endeligt så deltager vi at finde og introducere nye medlemmer der ønsker at blive en del af Fællesbyg og som vi synes passer godt ind.

Er byggeriet bæredygtigt.

 • Ja! Du kan læse mere i denne lille artikel

Tilbud til lejerne om medejerskab af Elleville Coop

Elleville Coop er Ellevilles eget administrationsselskab med en fast direktør, der også bor i Elleville. Selskabet servicerer hele fællesskabet, står for administrationen og sørger for de lokale leverandører af services mv.

Som lejer får du tilbud at blive medejer af administrationsselskabet. Det gør du, fordi vi (understøttet af ganske megen forskning) tror på, at fællesskaber trives ekstra godt med kooperativt medejerskab.

Det sikrer fuld transparens, demokratisk indflydelse og tæthed til fællesskabets faktiske behov.

Konkret betyder det, at Elleville Coop – det selskab, der står for driften af Elleville, ejes som et kooperativ af fællesskabets medlemmer og Almenr.

Der vil blive udarbejdet et fuldt prospekt for Elleville Coop, og det forventes, at en anpart vil koste 20.000 og kunne forrentes med 4%

I samarbejde med

+

Roskilde kommune

Fridlev er landsbyen tæt på byen. På en naturskøn grund med mulighed for fritidslandbrug, permakultur og fårehold. 15 minutter til Roskilde og 35 minutter med toget direkte til København

Vandkunsten

Elleville er et nyt bofællesskab ved Tisvilde, blandt marker, hav og en direkte rute til København. Selvforsynene og C02 neutralt. Boligerne bliver moderne lejeboliger med en masse services tilknyttet. Projektet er lavet i et samarbejde med BIG og Poshtel.

Bank

Krake er gået fra at være et interessefællesskab til et designfællesskab og nu et byggefællesskab, der sammen med Almenr har designet fællesskabet, boligerne og fællesherlighederne. Vi er igang med at bygge, renovere og tilføje til den smukke gamle skole.