Vores proces

Fra koncept til design i fællesskab

Tilblivelsen af det kommende bofællesskab, Krake i Lejre

I 2020 flytter 27 familier ind i de smukke gule længer på den gamle folkeskole i Allerslev, Lejre. Det sidste halve år har de kommende beboere defineret, hvordan deres bofællesskab skal være, og hvordan de skal bo sammen i fællesskab.

Men når 27 forskellige familier, som ikke kender hinanden, skal være sammen om at designe et helt bofællesskab, er der stor fare for, at processen, trods gode intentioner, bliver kaotisk og meget langtrukken. Derfor designede Almenr en stramt faciliteret co-design proces, der sørgede for at bringe det kommende bofællesskab fra vision til defineret bofællesskab på kun et halvt år.  

Åbent hus, august 2018

Processen startede allerede i foråret 2018, da Almenr bød åbent ind til en visionsproces for udviklingen af bofællesskabet. Ud over at definere en overordnet vision handlede processen om at samle de familier, som skulle bo sammen i Krake. 

Da efteråret startede, kunne de kommende beboere sætte gang i arbejdet og med Almenrs hjælp definere, hvilke værdier der skulle være centrale for det kommende bofællesskab; hvilke aktiviteter og retningslinjer, der skulle være bærende; og hvilke funktioner, fællesarealerne skulle have.

Gruppen har, igennem flere kreative runder, indkredset drømmen for det fremtidige bofællesskab. Forskellige medier og metoder har været brugt for mest effektivt at nå frem til den fælles drøm. 

Beboerne har mødtes på fire faciliterede workshops hvor alt fra legomodeller til storytelling og spil er blevet brugt til at understøtte fantasien – samtidigt med at beboerne har lært hinanden at kende. 

Diskussion om bofællesskabets årshjul fra workshop 2

Inputs fra de forskellige workshops er blevet brugt til at udvikle arkitekttegningerne og Det FællesTredje, som er bofællesskabet vision, fælles kalender og husorden. Imellem workshops er sociale medier og spørgeskemaer blevet brugt som feedback redskaber til at konkretisere og efterprøve arkitekternes tegninger.

Budgetbingo på workshop 3

Nu er bofællesskabet nået frem til det endelige design af bofællesskabet. Over de kommende måneder skal de kommende bygninger projekteres, og d. 1. juli går byggeriet og den omfattende renovering og ombygning i gang. – Beboerne får dog rigeligt at se til inden indflytning: Haven og legepladsen skal udvikles i fællesskab, der skal plantes træer, og på det individuelle plan skal familierne vælge alt fra køkken til klinker.

Indflytning bliver i efteråret 2020, men fællesskabet er allerede godt i gang!


 • Bofællesskabet bliver indrettet i den gamle
  folkeskole i Allerslev, Lejre
 • Bofællesskabet får 27 boliger i alt:
 • 15 nybyggede boliger, 12 totalrenoverede
  boliger
 • Boligerne bliver ejerboliger
 • Byggestart:  1.
  juli 2019
 • Indflytning   1.
  aug. - 1. nov. 2020
 • Fælles indendørs areal ca. 700 m2
 • Fælles grund ca. 20.000 m2
 • Areal på boligerne fra 60 til 160 m2
 • Priser fra 1.7 til 4.2 mill. kr.

Der er stor efterspørgsel på boligerne i Krake. Det kan dog fortsat være muligt at få fat i en bolig i bofællesskabet. Kontakt os for at høre mere om mulighederne eller læs mere på projektsitet.

Kontaktoplysninger: Michael Thomsen, michael@almenr.dk, tlf. 25 45 82 50

Projektsite: www.almenr.dk/Krake

KRAKE PROJEKTSITE

De første tre grunde vil ligge på/tæt på Sjælland.
- Hvad lyder mest interresant for dig?

Tak! Vi sender snart noget til dig.

Oops! Something went wrong while submitting the form.
Skrevet af

Michael

Få viden, nyheder og boligtilbud

Hold dig opdateret. Få indsigt og viden om bofællesskaber verden over. Bliv inviteret til at være med i nye bofællesskabsprojekter. Vær med i bevægelsen og kom til talks og events.

 • Bliv inviteret til nye bofællesskabsprojekter
 • Bliv inviteret til workshops og events
 • Få det månedlige nyhedsbrev

Tak!
Er du boligsøgende?

Lav en profil så vi kan matche dig med konkrete bofælleskaber

Oops! Noget gik galt.
Skriv gerne en mail til hej@almenr.dk hvis denne besked bliver ved med at komme

Til forsiden ↩

Få besked på mail, når der er nye bofællesskaber på vej

Vi lover at vi ikke fylder din inbox unødigt

Succes :) 
Oops! Noget gik galt. Prøv igen :)