Forskning

Byggefællesskaber gør boligen til mere end en hyldevare

Illustration: Vandkunsten

Beboerdrevneprojekter er unikke, ikke en hyldevare - de bringer noget særligt med sig, bl.a. fordi de er skræddersyetefter beboernes og fællesskabets ønsker, og fordi de ofte forfølger visioner.

Realdania skriver dette i publikationen ”Byggefællesskaber – beboerdrevet boligbyggeri i byudvikling” fra januar 2019.  De sætter fokus på de beboerdrevne boligbyggerier og hvad de kan tilføre af kvaliteter og hvordan rammerne er omkring dem. Det gør de gennem interviews med forskellige professionelle parter - kommuner, tegnestuer, byggefirmaer, banker, realkredit og advokatkontorer. 

Herudfra beskrives de formelle økonomiske rammer og selve processen med at gøre byggefællesskabernes idéer til virkelighed. I Danmark er modellen ikke særligt indarbejdet, og derfor er det vigtigt at lære af de erfaringer som nogle alligevel har gjort sig.

Fællesbyg Køge Kyst - En forening der arbejder på at få opført en boligkarré, der udvikles og skabes gennem direkte involvering og medbestemmelse blandt foreningens medlemmer. (Illustration: Vandkunsten)

Overordnet set kan bo- og byggefællesskaber fremme boligmiljøer, bæredygtigt byggeri, rammer for fællesskaber og social bæredygtighed. Et fænomen der er et stærkt bidrag til mangfoldighed både socialt og i det fysiske udtryk.

Repræsentanter for bank og realkredit, fortæller om vigtigheden af, tidligt at etablere en stærk foreningsstruktur omkring projektet og at koble professionelle rådgivere på tidligt i processen. Dernæst er det en god idé at indføre kontingent/indskud tidligt i processen, for at sikre, at det er ildsjælene der er tilbage. Og så skal man beslutte ejerform, som letter det øvrige arbejde med eksempelvis finansiering. Långivere er mest trygge ved ejerboliger.

Direktør for By, Kultur & Miljø Martin Holgaard i Roskilde Kommune sætter fokus på tre vigtige pointer fra kommunens erfaringer:

1. Man er nødt til at gentænke udbudsfasen, så byggefællesskaberne kan konkurrere på bedre vilkår med de professionelle.

2. Der skal ske kommunikation ud til borgerne, om et stærkt ønske fra kommunens side, om at ville bygge bofællesskaber. Hertil skal der være forskellige hjælpende guides på hjemmesiden.

3. En medarbejder har været ansat til kun at tage bo- og byggefællesskaberne i hånden.  


Martin Holgaard udtrykker ligeledes ”Og hvis man tror at bofællesskaber har nok i sig selv, så må man tro om. De er en gevinst for hele kommunen”.

Almenr kan både optage et projekt, efter at fællesskabet er dannet, men kan også opstarte en dannelse af fællesskaber, og påtager sig derved en rolle, som kan inkorporeres i mange forskellige slags processer, og starter langt tidligere – nemlig inden byggefællesskabet findes.

De første tre grunde vil ligge på/tæt på Sjælland.
- Hvad lyder mest interresant for dig?

Tak! Vi sender snart noget til dig.

Oops! Something went wrong while submitting the form.
Skrevet af

Oline

marieoline@almenr.dk

Community Manager

Mere fra bloggen

Til bloggen ↩

Få besked

Vi lover at vi ikke fylder din inbox unødigt

Tak!
Er du boligsøgende?

Lav en profil så vi kan matche dig med konkrete bofælleskaber

Oops! Noget gik galt.
Skriv gerne en mail til hej@almenr.dk hvis denne besked bliver ved med at komme
Almenr Logo